Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Μινωϊκός - Μυκηναϊκός Πολιτισμός : Ομοιότητες και διαφορές

      Ο μινωικός και ο μυκηναϊκός πολιτισμός:
                                        ομοιότητες και διαφορές     
     Μινωικός ΠολιτισμόςΑποτέλεσμα εικόνας για μινωικός πολιτισμός
     Ο μινωικός πολιτισμός είναι ο προϊστορικός πολιτισμός της Κρήτης. Το όνομα μινωικός προέρχεται από τον μυθικό βασιλέα Μίνωα και δόθηκε από τον Άρθουρ Έβανς, τον αρχαιολόγο που ανέσκαψε το ανάκτορο της Κνωσού. Όσον αφορά την κοινωνική οργάνωση , υπήρχε η πυραμίδα της κοινωνικής ιεραρχίας που ήταν ως εξής:

• Οι βασιλείς ήταν εκπρόσωποι των θεοτήτων. Η εξουσία τους συγκεντρωνόταν κυρίως γύρω από το θρησκευτικό στοιχείο. Ο βασιλιάς, λοιπόν, ήταν μια ηγετική μορφή, που είχε διοικητική, νομοθετική αλλά κατεξοχήν θρησκευτική εξουσία.
• Οι ευγενείς και οι συγγενείς της βασιλικής οικογένεια, είχαν το ρόλο του συμβουλευτικού σώματος του βασιλιά.
• Το ιερατείο αποτελούνταν από άνδρες και γυναίκες που διαχωρίζονταν σε διάφορους βαθμούς εξουσιαστικής δύναμης.
• Οι επαγγελματίες τεχνίτες, οι γραφείς και οι υψηλοί αξιωματούχοι ανήκαν στο ανακτορικό προσωπικό και λόγω της εξειδίκευσής τους είχαν ιδιαίτερα προνόμια.
• Οι άνθρωποι στις πόλεις ασχολούνταν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη βιοτεχνία, τη ναυτιλία και το εμπόριο.
• Οι οικιακοί βοηθοί και οι δούλοι ήταν απαραίτητοι, όπως γίνεται αντιληπτό από τις ανάγκες που προέκυπταν από την κοινωνική οργάνωση της μινωικής κοινωνίας. Αποτέλεσμα εικόνας για μινωικός πολιτισμός

       Οι βασιλείς, το ιερατείο και οι αξιωματούχοι έμεναν στα ανάκτορα, που ήταν μεγάλα συγκροτήματα κτιρίων, αποτελούνταν από πολλές πτέρυγες δωματίων, ήταν πολυώροφα είχαν μεγάλες κλίμακες, φωταγωγούς, συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης. Δεν ήταν οχυρωμένα. Στα ανάκτορα γίνονταν οι περισσότερες θρησκευτικές τελετές, οι διάφορες πομπές και τα περίφημα ταυροκαθάψια, που ήταν ανοιχτά για όλους. Τα παλάτια ήταν επίσης η έδρα των εργαστηρίων από όπου παράγονταν τα εξαγώγιμα προϊόντα πολυτελείας, όπως
ζωγραφισμένα πήλινα αγγεία, σφραγίδες, αγαλματίδια από πολύτιμους λίθους κ.α.
Αποτέλεσμα εικόνας για μινωικός πολιτισμός

     Οι μινωίτες πίστευαν κυρίως σε γυναικείες θεότητες. Αυτές οι θεότητες είχαν σχέση με την ευφορία και τη βλάστηση, τις εποχές του έτους , το θάνατο και την ανάσταση. Τις λάτρευαν στα ιερά των ανακτόρων αλλά και σε σπηλιές. Έκαναν για χάρη τους πολλές γιορτές. Η πιο μεγάλη ήταν τα Ταυροκαθάψια που ήταν αγωνίσματα, όπου τα νεαρά παιδιά ορμούν και πιάνουν από τα κέρατα των ταύρο και πηδούν από πίσω του όρθιοι. Σύμβολα της θρησκείας τους ήταν τα ιερά κέρατα του ταύρου κι ο διπλός πέλεκυς. Ιερό δέντρο τους ήταν η ελιά και ιερό ζώο τους ήταν ο ταύρος.

Αποτέλεσμα εικόνας για μινωικός πολιτισμός
      Γύρω στο 1 700 π.Χ. οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν ένα σύστημα γραφής που έμοιαζε με τα ιερογλυφικά, ενώ αργότερα άρχισαν να χρησιμοποιούν μια νέα συλλαβική γραφή, τη Γραμμική Α, πάνω στην οποία βασίστηκε η ανάπτυξη της μυκηναϊκής γραφής. Δυστυχώς δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί.
     Στον τομέα των τεχνών τα μινωικά έργα τέχνης ήταν πρωτότυπα, είχαν κίνηση και ζωντάνια και απεικόνιζαν τη φύση. Περιλάμβαναν ειδώλια ( άνδρες, γυναίκες, ζώα ), αγγεία με μορφή κεφαλής ταύρου που χρησιμοποιούνταν στις τελετουργίες, σφραγίδες με γραμμικά σχέδια, τοιχογραφίες που παριστάνουν πομπές, κόσμος της θάλασσας, ζώα και βλάστηση και αγγεία που από τα ωραιότερα είναι τα καμαραϊκά αγγεία από το σπήλαιο των καμαρών και ήταν διακοσμημένα με πολύπλοκα καμπυλόγραμμα σχέδια με θέματα από το ζωικό και φυσικό κόσμο.
Αποτέλεσμα εικόνας για μινωικός πολιτισμός


               Μυκηναϊκός Πολιτισμός

Αποτέλεσμα εικόνας για μυκηναϊκός πολιτισμός
        Ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός είναι ο πολιτισμός που άκμασε στον ελληνικό χώρο κατά την ύστερη εποχή του χαλκού(1600-1100), πήρε το όνομά του από τις Μυκήνες για δυο βασικούς λόγους: πρώτα επειδή η πόλη αυτή υπήρξε το σπουδαιότερο κέντρο του και ύστερα επειδή οι Μυκήνες ήταν η πρώτη πόλη του μυκηναϊκού κόσμου που ήρθε στο φως με τις ανασκαφές του Ερρίκου Σλήμαν, το 1876.
       Η κοινωνική οργάνωση στο μυκηναϊκό πολιτισμό ήταν αυστηρά ιεραρχημένη. Στην κορυφή της μυκηναϊκής ιεραρχίας βρισκόταν ο άναξ. Ο ανώτατος αυτός μονάρχης διοικούσε το κράτος με έδρα τα ανάκτορα, καθόριζε τους νόμους και τους φόρους, κατεύθυνε τα συλλογικά έργα και όριζε τις διεθνείς συνθήκες. Η δεύτερη σημαντική μορφή στην πυραμίδα της ιεραρχίας ήταν οι αυλικοί. Ακολουθούσε στην ιεραρχία το ιερατείο. Οι κάτοικοι της κάθε περιοχής αποτελούσαν τους δήμους. Οι δήμοι ήταν πολυάριθμοι, οργανωμένοι σε χωριά, γύρω από το διοικητικό κέντρο, το ανάκτορο. Εκτός από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους υπήρχαν και εξειδικευμένοι τεχνίτες. Στην κατώτατη κοινωνική βαθμίδα βρίσκονται οι δούλοι.

Αποτέλεσμα εικόνας για μυκηναϊκός πολιτισμός
          Ο άναξ μαζί με την οικογένεια του, κατοικούσε στο ανάκτορο. Τα ανάκτορα ήταν χτισμένα συνήθως στην κορυφή ακροπόλεων. Ήταν οχυρωμένα με γιγάντια τείχη και ήταν τα πολυδύναμα διοικητικά κέντρα των διαφόρων επικρατειών. Υπήρχε ένα κύριο δωμάτιο με μεγάλη κυκλική εστία που ήταν ο χώρος υποδοχής και γύρω από αυτό υπάρχουν άλλοι δευτερεύοντες χώροι που ήταν κατοικίες των ηγεμόνων.
    Οι Μυκηναίοι πίστευαν στους θεούς: Ήρα, Ζευς, Ποσειδώνα, Άρτεμις, Άρης, Διόνυσος. Σημαντική θέση όμως είχε μια θεά << Κυρία Πότνια>>. Αυτή ήταν η κυρίαρχη μυκηναϊκή θεότητα και σε αυτήν προσφέρονταν πρόβατα, αρωματικά έλαια, μαλλί και μέλι. Οι Μυκηναίοι δεν έχτιζαν μεγάλους ναούς και λάτρευαν τους θεούς τους σε μικρά ιερά.
Αποτέλεσμα εικόνας για μυκηναϊκός πολιτισμός
      Η γραφή της μυκηναϊκής εποχής είναι η Γραμμική Β. Οι γραπτές μαρτυρίες της Γραμμικής Β προέρχονται κυρίως από τις πινακίδες των ανακτορικών αρχείων της Πύλου, της Κνωσού και της Θήβας. Στα κείμενα των πινακίδων καταγράφονται εμπορικές-οικονομικές δραστηριότητες, στρατιωτικές-ναυτικές συμφωνίες. Είναι συλλαβική γραφή. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι εξελιγμένη μορφή της Γραμμικής γραφής Α της Κρήτης και κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι γεννήθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα και μεταφέρθηκε στην Κρήτη. Αποκρυπτογραφήθηκε από τους Βρετανούς Μάικλ Βέντρις και Τζον Τσάντγουίκ το 1952. Τη γνώριζαν μόνο μια ομάδα εξειδικευμένων γραφέων που εργάζονταν στα γραφεία των ανακτόρων. Ίσως για αυτό να εξαφανίστηκε η γραφή αυτή μετά την πτώση των ανακτόρων γύρω στο 1200π.Χ.
Αποτέλεσμα εικόνας για μυκηναϊκός πολιτισμός
          Η μυκηναϊκή τέχνη είναι επηρεασμένη από τη μινωική τέχνη. Στη μυκηναϊκή τέχνη εντυπωσιάζουν οι ωραίες τοιχογραφίες που διακοσμούσαν τα ανάκτορα αλλά και τα σπίτια. Εμφανίζονται θέματα σχετικά με κυνήγια και μάχες αλλά εικονίζονται και θεότητες, ιέρειες και μουσικοί. Μεγάλη δεξιοτεχνία έχουν να επιδείξουν οι Μυκηναίοι και στην επεξεργασία του ελεφαντοκόκαλου. Έξοχα είναι και τα κοσμήματα από χρυσό, ασήμι ή από άλλα πολύτιμα υλικά. Φτιάχνουν μυκηναϊκά αγγεία σε διάφορα σχήματα, διακοσμημένα με παραστάσεις ανθρώπων, ζώων, πουλιών, ψαριών, φύσης και με σκηνές με άρματα.
Αποτέλεσμα εικόνας για μυκηναϊκός πολιτισμός
      Καταλήγοντας: Ο Μινωικός πολιτισμός πήρε το όνομα του από το μυθικό βασιλιά της Κνωσού, το Μίνωα. Ενώ ο Μυκηναϊκός πολιτισμός πήρε το όνομα του από τις Μυκήνες, το σπουδαιότερο κέντρο του και την πρώτη του πόλη που ήρθε στο φώς με τις ανασκαφές, όμως δέχθηκε μεγάλες επιδράσεις από το μινωικό πολιτισμό.
      Όσο αφορά την κοινωνική οργάνωση στην κορυφή της ιεραρχίας τόσο στον μινωικό όσο και στον μυκηναϊκό βρισκόταν ο βασιλιάς που είχε διοικητική, νομοθετική και θρησκευτική εξουσία. Και στους δύο πολιτισμούς οι βασιλιάδες έμεναν στα ανάκτορα. Στο μινωικό πολιτισμό οι επαγγελματίες τεχνίτες άνηκαν στο ανακτορικό προσωπικό ενώ στο μυκηναϊκό πολιτισμό ήταν έξω από το ανάκτορο. Στην κατώτατη κοινωνική βαθμίδα βρίσκονταν και στους δύο πολιτισμούς οι δούλοι.
Αποτέλεσμα εικόνας για μυκηναϊκός πολιτισμός
     Τα μινωικά ανάκτορα ήταν τεράστια και έμοιαζαν με λαβύρινθο ενώ τα μυκηναϊκά ανάκτορα ήταν πιο περιορισμένα σε έκταση και διέφεραν στην αρχιτεκτονική από τα μινωικά. Τα μυκηναϊκά ανάκτορα ήταν οχυρωμένα με τεράστια τείχη αλλά τα μινωικά δεν ήταν. Ήταν όμως και στους δύο πολιτισμούς διακοσμημένα με τοιχογραφίες και σ ’αυτά διεξάγονταν το εμπόριο.
     Οι μινωίτες λάτρευαν γυναικείες θεότητες στα ιερά των ανακτόρων και σε σπηλιές ενώ οι μυκηναίοι λάτρευαν τους ολύμπιους θεούς σε μικρά ιερά. Οι μυκηναϊκές τελετουργίες έμοιαζαν αρκετά με τις μινωικές αλλά ήταν πιο απλές και περιορισμένες.
Σχετική εικόνα
     Οι μινωίτες είχαν για γραφή τους την συλλαβική γραφή Γραμμική Α η οποία δεν αποκρυπτογραφήθηκε ενώ η μυκηναίοι είχαν για γραφή τους την συλλαβική γραφή Γραμμική Β που πιθανόν να ήταν εξελιγμένη μορφή της Γραμμικής Α και η οποία αποκρυπτογραφήθηκε.
Αποτέλεσμα εικόνας για μυκηναϊκός πολιτισμός
     Η μυκηναϊκή τέχνη ήταν επηρεασμένη από την μινωική τέχνη, διότι υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία όπως οι τοιχογραφίες και τα αγγεία που παρίσταναν θέματα από το ζωικό και φυσικό κόσμο.

Αποτέλεσμα εικόνας για μυκηναϊκός πολιτισμός
Πηγές : 1. Αρχαία Ιστορία Α ΄ Γυμνασίου. 2. www.explorecrete.com/greek/minoan-palaces-GR.html 3. el.wikipedia.org/wiki/Μινωικός_πολιτισμός 4. www.dimos-pylou-nestoros.gr/visitor/history/minoan-culture.html? 5. sites.google.com/site/minoikospolitismosaegeanuni/e-threskeia
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

INDIA (BHARAT) - NEPAL 2024

Δημοκρατία της Ινδίας ινδικά: Bhārat Ganarājya ) είναι χώρα στη Νότια Ασία. Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία του Νεπάλ είναι μια μεσόγεια ασι...