Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Διδακτικά Οφέλη Αυθεντικής Προσομοίωσης



ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
ΑΥΘΕΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ
·         Ένα περιβάλλον προσομοίωσης μπορεί  να πραγματοποιηθεί και με τη βοήθεια διαδραστικών χαρτών, όπως η εφαρμογή GoogleEarth (με τη λειτουργία 3d κτήρια) ή GoogleMaps (με τη λειτουργία Street View)
·         Μπορεί να συνδυαστεί με εφαρμογές εικονικής περιήγησης που έχει δημιουργήσει ένας μεγάλος αριθμός μουσείων και ιστορικών μνημείων. (ενδεικτικά: Acropolis Virtual Tour, Smitshonian Natural History Museum, National Gallery - London).
·         Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα στο μάθημα της Ιστορίας.

·         Οφέλη Προσομοίωσης

Δημιουργία Εικονικού μουσείου Α γυμνασίου Η Τέχνη στην Αρχαία Ελλάδα





ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Δημιουργός: 

                        Παρασκευάς Γιάννης
Τίτλος:

                        Εικονικό Μουσείο (
Power point)

Γνωστικό αντικείμενο:

                       
 Ιστορία

Τάξη: 

                        Α΄Γυμνασίου

Ιδιαίτερη Ενότητα:
                        Η τέχνη στην αρχαία Ελλάδα


Συνοπτική Παρουσίαση:

μ Σενάριο διδασκαλίας Μυκηναϊκός Πολιτισμός Α΄ Γυμνασίου


μ. ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Γνωστικό αντικείμενο:  ΙΣΤΟΡΙΑ
Τάξη : Α Γυμνασίου
Διδακτική ενότητα: Μυκηναϊκός Πολιτισμός
Θέμα: Η καθημερινή ζωή των Μυκηναίων. Οι σχέσεις των δύο φύλων
Διανεμητική σύνδεση με γνωστικά αντικείμενα: Ιστορία, Εικαστικά , Θρησκευτικά, Ομηρικά έπη (Αρχαία ελληνικά από μετάφραση), Οικιακή οικονομία.
Σκεπτικό & Προβληματισμός: Συνήθως το μάθημα της Ιστορίας περιλαμβάνει μια σειρά από μάχες και αμέτρητους πολέμους που θέλουν να τονίσουν τη μεγάλη επίδραση που άσκησαν τα γεγονότα αυτά στην εξελικτική πορεία του κόσμου. Στόχος μας είναι να δείξουμε πώς ακόμη και ένας πολιτισμός που χαρακτηρίζεται ως επί το πλείστον ¨στρατοκρατικός» και «επεκτατικός» έχει να επιδείξει και άλλα στοιχεία πέρα από μάχες και πολέμους.

Ασφάλεια στο διαδίκτυο : πρόταση διδασκαλίας Ν. ελληνικής Γλώσσας Α΄γυμνασίου


Τιτλος: Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Καθηγητής:Παρασκευάς Γιάννης

Γνωστικό αντικείμενο:
                                   
Νεοελληνική Γλώσσα. Η ψηφιακή μ δραστηριότητα
«Ασφαλές διαδίκτυο» θα μπορούσε να ενταχθεί στη θεματική περιοχή «Επικοινωνία στο Σχολείο» Διαχείριση της πληροφορίας» του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Α΄ γυμνασίου που αναφέρεται στη (2η ) ενότητα του σχολικού βιβλίου.

Τάξη:
            Α΄Γυμνασίου:

Υλικοτεχνική υποδομή :

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Πίνακες διαβαθμισμένων κριτηρίων βαθμολόγησης ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ - ΕΚΘΕΣΗΣ και ΘΕΜΑΤΟΣ Γ΄


Πίνακες διαβαθμισμένων κριτηρίων για τη βαθμολόγηση των επιδόσεων των


μαθητών και των μαθητριών σε θέματα παραγωγής λόγου (περίληψη, ερμηνευτικό σχόλιο και παραγωγή κριτικού λόγου) στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Για τη βαθμολόγηση των επιδόσεων των μαθητών και των μαθητριών σε γραπτές
εξετάσεις, ως προς: α) τη συνοπτική απόδοση – περίληψη (θέμα 1ο), β) το ερμηνευτικό σχόλιο (θέμα 3ο) και γ) παραγωγή κριτικού λόγου (θέμα 4ο), παρατίθενται ως υποδείγματα οι παρακάτω πίνακες διαβαθμισμένων κριτηρίων.

ΙΕΠ 4ο Ενδεικτικό Κριτήριο Αξιολόγησης Συνεξέτασης Ν. Γλώσσας - Λογοτεχνίας


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣΚΡΙΤΗΡΙΟ 4
Κείμενο Ι: Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Ο ρυθμός της Ιστορίας
Το θέμα είναι: η επιτάχυνση του ρυθμού της Ιστορίας και οι συνέπειές της και γενικότερα και ειδικότερα στην περιοχή της παιδείας. «Ζούμε», γράφει ο G. Berger, μέλος του Γαλλικού Ινστιτούτου και διευθυντής συνάμα της ανώτατης γαλλικής παιδείας, «σ’ έναν κόσμο που αλλάζει, που αλλάζει γρήγορα και, προπαντός, που αλλάζει ολοένα και πιο γρήγορα», με γεωμετρική πρόοδο. Πώς πρέπει να την αντιμετωπίσει η παιδεία, αν θέλει να είναι συμπαραστάτης και όχι ουραγός της ζωής; Τι πρέπει να πούμε στους νέους ανθρώπους, με ποια εφόδια πρέπει να τους οπλίσουμε, ώστε να μη βρεθούν έξω από τη γοργή ανέλιξη του πολιτισμού μας, δηλαδή έξω από το νόημα του καιρού;

ΙΕΠ 3ο Ενδεικτικό Κριτήριο Αξιολόγησης Συνεξέτασης Ν. Γλώσσας - Λογοτεχνίας


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
ΚΡΙΤΗΡΙΟ 3
ΚΕΙΜΕΝΑ
Κείμενο Ι: Το 2020 θα χαθούν από τα ρομπότ οι μισές θέσεις εργασίας
Όλο και πληθαίνουν οι προβλέψεις των ειδικών που αναφέρουν ότι σύντομα πολλές ειδικότητες  θα εξαφανιστούν από την ανάπτυξη των μηχανών με τεχνητή νοημοσύνη. Μέχρι στιγμής, οι ρομποτικές μηχανές αναλαμβάνουν με ραγδαίους ρυθμούς χειρωνακτικά επαγγέλματα, εκτελώντας εργασίες επαναλαμβανόμενης κίνησης. Στη συνέχεια, όμως, εξυπνότερες συσκευές, θα θέσουν σε κίνδυνο επαγγέλματα που απαιτούν περισσότερες δεξιότητες, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN.

ΙΕΠ 2ο Ενδεικτικό Κριτήριο Αξιολόγησης Συνεξέτασης Ν. Γλώσσας - Λογοτεχνίας


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
ΚΡΙΤΗΡΙΟ 2
ΚΕΙΜΕΝΑ

Τα δύο κείμενα που θα διαβάσετε αναφέρονται στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918). Το Ι κείμενο συνιστά απόσπασμα από εκλαϊκευμένο ιστοριογραφικό έργο σύγχρονου Γάλλου ιστορικού. Το ΙΙ κείμενο είναι δημοσιογραφικό άρθρο αναρτημένο σε δικτυακό τόπο και παρουσιάζει ένα περιστατικό που συνέβη τα Χριστούγεννα του 1914.

Κείμενο Ι: Εξηγώντας τον 20ό αιώνα στον εγγονό μου Γκουεντάλ
Ο πρώτος [Παγκόσμιος Πόλεμος] είναι μια από τις σπάνιες δοκιμασίες της ιστορίας που συσπείρωσε τους λαούς γύρω από τους ηγέτες τους. Η πατριωτική ομοφωνία κυριάρχησε σε κάθε στρατόπεδο, οι ηγέτες έπεισαν τους πολίτες –και συχνά είχαν δίκιο– ότι ο εχθρός επετίθετο στην ύπαρξή τους την ίδια, και στην ύπαρξη της πατρίδας τους. Αυτό το χαρακτηριστικό εξηγεί το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε καμιά από τις εμπόλεμες χώρες δεν λειτούργησε, ανάμεσα στο 1914 και το 1918, κάποιο ξενοκίνητο κόμμα.

ΙΕΠ 1ο Ενδεικτικο Κριτήριο Αξιολόγησης Συνεξέτασης Ν. Γλώσσας - Λογοτεχνίας



ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
ΚΡΙΤΗΡΙΟ 1
ΚΕΙΜΕΝΑ
Κείμενο Ι: Ελένη Μαραγκουδάκη, «Τα στερεότυπα για τα φύλα σε παιδικά βιβλία της προσχολικής ηλικίας»
Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από ανακοίνωση της συγγραφέως στο επιστημονικό συνέδριο «Εκπαίδευση και Ισότητα των φύλων» και είναι δημοσιευμένο στα Πρακτικά του συνεδρίου που εκδόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων το 1995. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα επισημαίνονται διαφορές στον τρόπο παρουσίασης των φύλων στα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, διαμορφώνοντας έτσι έναν ιδιότυπο αποκλεισμό, βάσει του «φυλοπροσδιορισμού».

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Θουκυδίδου Ιστορία Βιβλίο Γ΄ Μετάφραση Σχόλια Ασκήσεις


Αρχαία Α’ Λυκείου – Θουκυδίδη ,Γ’ ,70-83


ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ Γ΄  70 - 83
Το 3ο Βιβλίο του Θουκυδίδη περιλαμβάνει τα γεγονότα του τέταρτου, πέμπτου και έκτου έτους του πολέμου. Έμφαση δίνεται σε τρία βασικά επεισόδια: α) στην αποστασία (3. 2-18) και υποταγή (3. 27-50) της Μυτιλήνης, β) στην πτώση των Πλαταιών (3. 52-68) και γ) στην επανάσταση στην Κέρκυρα (3.69-85). Από τα επεισόδια αυτά μόνο το πρώτο είχε κάποια συνέπεια για τη διεξαγωγή του πολέμου.
Και στα τρία επεισόδια αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει τον ιστορικό είναι τα ηθικά ζητήματα που ανακύπτουν και σχετίζονται με τη μεταχείριση των εκάστοτε ηττημένων και με την τρομακτική σκληρότητα και βαρβαρότητα που επέδειξαν κάθε φορά οι νικητές. Το υπόλοιπο του 3ου βιβλίου αφηγείται τις αρχές της εμπλοκής των Αθηναίων στη Σικελία (3. 86 κ.λπ.), την καταστρεπτική ήττα του Δημοσθένη στην Αιτωλία που ακολουθείται από τις επιτυχίες του στην Ακαρνανία (3. 94-8, 105-114) και κλείνει με την αναφορά του Θουκυδίδη σε επιχειρήσεις των Αθηναίων στη Σικελία και σε μια έκρηξη της Αίτνας (3. 115-116).

Θουκυδίδη Περικλέους Επιτάφιος Μετάφραση - Σχόλια


ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ

 "ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ"


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ :

   34. Στη διάρκεια αυτού του χειμώνα  οι Αθηναίοι, κρατώντας το πατροπαράδοτο έθιμο, έκαναν δημόσια την ταφή αυτών που πρώτοι σκοτώθηκαν σ' αυτό τον πόλεμο, με τον εξής τρόπο. Αφού κατασκευάσουν εξέδρα, εκθέτουν τα οστά των νεκρών για δυο μέρες και φέρνει ο καθένας χωριστά στον δικό του (νεκρό) ό,τι θέλει. Όταν έρθει η ώρα της εκφοράς, άμαξες μεταφέρουν οστεοθήκες φτιαγμένες από ξύλο κυπαρισσιού, μία για κάθε φυλή. υπάρχουν τοποθετημένα τα οστά του καθενός μέσα στη θήκη της φυλής που ανήκε. Μεταφέρουν στα χέρια ένα φέρετρο άδειο στρωμένο (με νεκρικό σεντόνι) , για  τους εξαφανισμένους που  έτυχε να μην βρεθούν στη συλλογή των πτωμάτων των νεκρών της μάχης.

Οδηγίες διδασκαλίας και ΄Υλη Ιστορίας και Κοινωνιολογίας Γ΄Λυκείου 2019 - 2020


Διαχείριση διδακτέας-εξεταστέας ύλης της Κοινωνιολογίας και της Ιστορίας της Γ΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Γ΄ και Δ΄ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2019-2020
Σχετ.: Το με αρ. πρωτ. εισ. Υ.ΠΑΙ.Θ. 83113/24-05-2019 έγγραφο
Μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 13/04- 04-2019 του Δ.Σ, 3η Ανακοινοποίηση 24-05-2019) σάς αποστέλλουμε τις παρακάτω οδηγίες για τη διαχείριση της διδακτέας-εξεταστέας ύλης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων «Κοινωνιολογία» και «Ιστορία» της Γ΄ τάξης ημερήσιου
Γενικού Λυκείου, Γ΄ και Δ΄ τάξεων εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2019-2020.
Οδηγίες διδασκαλίας και ΄Υλη Ιστορίας και Κοινωνιολογίας Γ΄Λυκείου 2019 - 2020

Οδηγίες για τη διδασκαλία των Φιλολογικών μαθημάτων στο γυμνάσιο 2019 - 2020

Οδηγίες για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο Γυμνάσιο για το σχολικό έτος 2019– 2020
Σχετ.: Το με αρ. πρωτ. εισ. Υ.ΠΑΙ.Θ. 130254/22-08-2019 έγγραφο
Μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 26/27-06-2019του Δ.Σ) σας αποστέλλουμε τις παρακάτω οδηγίες για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο Γυμνάσιο
για το σχολικό έτος 2019-2020:
Οδηγίες για τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθητών στο Γυμνάσιο 2019 - 2020

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Κειμενικά Είδη




KEIMENIKA  EIDH
 1. Το δοκίμιο
Το δοκίμιο (γαλλικά essai και αγγλικά essay: προσπάθεια, δοκιμή) είναι ένα είδος πεζού λόγου με μέση συνήθως έκταση, σε αντιδιαστολή προς τις τυπικές, πλήρεις και εξαντλητικές μελέτες. Πρόκειται για μια δοκιμή του κειμενογράφου να προσεγγίσει ένα θέμα που θα είναι ευπρόσιτο στο ευρύ κοινό.
Βασικά χαρακτηριστικά του είναι τα ακόλουθα:

Γλώσσάριο ¨Ορων 1ο Μέρος Ν. Γλώσσα


                                            Γλωσσάριο Όρων

          Κειμενικά Είδη:
          Ως προϊόντα μιας κοινωνικής διεργασίας μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε είδη, ανάλογα με τον σκοπό για τον οποίο παράγονται και χρησιμοποιούνται.
        Σύμφωνα με τους Knapp και Watkins
για την εκπαίδευση γίνεται κεντρική η κατανόηση της τυπικής και της λειτουργικής πλευράς της γραμματικής (τι είναι
πιθανό να ειπωθεί και πώς λειτουργεί). Σε αυτή την προοπτική, τα σχολικά κειμενικά
είδη κατηγοριοποιούνται ως εξής:

Γλωσσάριο Όρων 2ο Μέρος Λογοτεχνία


2ο ΜΕΡΟΣ: ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

1. Αναπαράσταση
                                    Είναι η «κατασκευή» μιας πραγματικότητας.
                                    Στη λογοτεχνία δεχόμαστε αυτό το «σαν», δεχόμαστε, δηλαδή, τη σύμβαση ότι διαβάζουμε μία κατασκευή μέσα από τα μάτια του/της συγγραφέα· αυτός/-ή επέλεξε συγκεκριμένα στοιχεία από την πραγματικότητα μέσα από μια συγκεκριμένη φιλοσοφική θεώρηση και στάση ζωής, για να αποδώσει αυτό που πιστεύει ότι συνέβη.
                                    Η επιλογή, λοιπόν, που κάνει ο/η συγγραφέας γίνεται μέσα από το είδος που θα προτιμήσει (π.χ. αστυνομικό μυθιστόρημα), τον τίτλο που θα δώσει, τη δομή του έργου,
τα στοιχεία της πραγματικότητας που επιλέγει να περάσει στο έργο του (συ
γκείμενο), *
τα άλλα λογοτεχνικά έργα με τα οποία συνομιλεί ρητά ή άρρητα (διακειμενικότητα), *
τους χαρακτήρες που θα σκιαγραφήσει και θα παρουσιάσει, το ύφος του κειμένου,
και κυρίως τα ερωτήματα που θέλει να προκαλέσει στους αναγνώστες και
στις αναγνώστριες, που δίνουν τις δικές τους απαντήσεις κάθε φορά (αναγνωστική ανταπόκριση).**

Γραμματισμός


ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ


Η έννοια «γραμματισμός» αφορά τη δυνατότητα του ατόμου να λειτουργεί
αποτελεσματικά σε διάφορα περιβάλλοντα και καταστάσεις επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας
κείμενα γραπτού και προφορικού λόγου, καθώς επίσης μη γλωσσικά κείμενα (λ.χ. εικόνες,
σχεδιαγράμματα, χάρτες κλπ.).

Προθετικότητα - Συνέντευξη



1.      Προθετικότητα
Σχετίζεται με την πρόθεση ενός πομπού, να παραγάγει ένα κείμενο με συνοχή και συνεκτικότητα και το οποίο στοχεύει να επιτύχει
έναν αναγνωρίσιμο σκοπό.

Η προθετικότητα, ως μελέτη των προθέσεων και των επικοινωνιακών στόχων του δημιουργού, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις άλλες λειτουργίες.

Σχήματα Λόγου στη Νεοελληνική Γλώσσα


ΣΧΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ
Μερικές φορές ο λόγος (προφορικός ή γραπτός) παρουσιάζει ιδιορρυθμίες·χρησιμοποιούνται δηλαδή κάποιοι εκφραστικοί τρόποι διαφορετικοί από τους κανονικούς, ως προς τη θέση των λέξεων (αλλάζει η κανονική σειρά που έχουν στο λόγο), ως προς τη σημασία τους (λέγονται με διαφορετική σημασία) κτλ. Αυτές οι παρεκκλίσεις ονομάζονται σχήματα λόγου και έχουν διάφορες ονομασίες (παρομοιώσεις, μεταφορές κτλ.). Με τα σχήματα λόγου ο ποιητής (και όποιος άλλος χειρίζεται το λόγο: πεζογράφος, ρήτορας κ.ά.) πετυχαίνει να γίνει ο λόγος του πιο εκφραστικός και παραστατικός, πιο ζωντανός, και έτσι να προσελκύσει περισσότερο την προσοχή μας, να τυπωθεί στην ψυχή μας πιο ζωηρά, πιο εντυπωσιακά (ειδικά ο λογοτέχνης πετυχαίνει επιπλέον τον καλλωπισμό του λόγου του).


– Στη συνέχεια δίνονται τα σχήματα λόγου με αλφαβητική σειρά.

Σοφοκλέους Αντιγόνη Μετάφραση Ανάλυση


Σοφοκλέους Αντιγόνη

ΠΡΟΛΟΓΟΣ 
Στίχοι 1-17
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Ὦ κοινὸν αὐτάδελφον
Ἰσμήνης κάρα͵

ΞΕΝΟΦΩΝ Ελληνικά :Μετάφραση και Σύνταξη


Ξενοφῶντος Ἑλληνικά
Κεφάλαιο 1. Παράγραφος 16
Πρωτότυπο Κείμενο
οἱ δ΄ Ἀθηναῖοι ἐκ τῆς Σάμου ὁρμώμενοι τὴν βασιλέως κακῶς ἐποίουν͵ καὶ ἐπὶ τὴν Χίον καὶ τὴν Ἔφεσον ἐπέπλεον͵ καὶ παρεσκευάζοντο πρὸς ναυμαχίαν͵ καὶ στρατηγοὺς πρὸς τοῖς ὑπάρχουσι προσείλοντο Μένανδρον͵ Τυδέα͵ Κηφισόδοτον.
Μετάφραση

Οδηγίες για τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στην Α΄ και Β΄ Λυκείου

ΘΕΜΑ:
Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2019 – 2020
Σχετ.: Το με αρ. πρωτ. εισ. Υ.ΠΑΙ.Θ. 130254/22-08-2019 έγγραφο
Μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 26/27-06-
2019 του Δ.Σ) σας αποστέλλουμε τις παρακάτω οδηγίες για τη διδασκαλία των φιλολογικών
μαθημάτων στις Α και Β΄ τάξεις Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2019-2020:
Οδηγίες για τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στις Α΄ και Β΄ τάξεις

4 Κριτήρια και Οδηγίες για τη διδασκαλία Συνεξέτασης Ν. Γλώσσασ και Ν. Κειμένων - Αρχαίων Ελληνικών


ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και των
Αρχαίων Ελληνικών στη Γ΄ τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Γ΄ και Δ΄ τάξεις
Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2019-2020
Σχετ.: Το με αρ. πρωτ. εισ. Υ.ΠΑΙ.Θ. 135019/03-09-2019 έγγραφο
Μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 34/29-08-
2019 του Δ.Σ) σάς αποστέλλουμε τις παρακάτω οδηγίες για τη διδασκαλία της

Συνεξέταση Γλώσσα Κείμενα Γ΄ Λυκείου Κειμενικοί Δείκτες Μέρος 6ο


Ενιαία Εξέταση Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας Θέμα Β Κειμενικοί δείκτες (μέρος έκτο)

Ενιαία Εξέταση Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας
Θέμα Β Κειμενικοί δείκτες (μέρος έκτο)
λεξιλόγιο, στίξη, ρηματικά πρόσωπα,τρόπους σύνταξης,  εκφραστικά μέσα, τεχνικές αφήγησης


Μέτρο
Στην νεοελληνική μετρική έχουμε εναλλαγή τονισμένης    (-) και άτονης συλλαβής (^)
Τα κυριότερα μέτρα της νεοελληνικής ποίησης είναι:

Συνεξέταση Γλώσσα Κείμενα Γ΄ Λυκείου Κειμενικοί Δείκτες Μέρος 5ο


Ενιαία Εξέταση Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας Θέμα Β Κειμενικοί δείκτες (μέρος πέμπτο)


Ενιαία Εξέταση Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας
Θέμα Β Κειμενικοί δείκτες (μέρος πέμπτο)
λεξιλόγιο, στίξη, ρηματικά πρόσωπα,τρόπους σύνταξης,  εκφραστικά μέσα, τεχνικές αφήγησης

Ρεύματα

Νεοκλασικισμός

Συνεξέταση Γλώσσα Κείμενα Γ΄ Λυκείου Κειμενικοί Δείκτες Μέρος 4ο


Ενιαία Εξέταση Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας Θέμα Β Κειμενικοί δείκτες (μέρος τέταρτο)

Ενιαία Εξέταση Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας
Θέμα Β Κειμενικοί δείκτες (μέρος τέταρτο)
λεξιλόγιο,στίξη, ρηματικά πρόσωπα,τρόπους σύνταξης,  εκφραστικά μέσα, τεχνικές αφήγησης

Σχολές - Ρεύματα

Επτανησιακή Σχολή
Επτανησιακή Σχολή είναι

Συνεξέταση Γλώσσα Κείμενα Γ΄ Λυκείου Κειμενικοί Δείκτες Μέρος 3ο


Ενιαία Εξέταση Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας Θέμα Β Κειμενικοί δείκτες (μέρος τρίτο)

Ενιαία Εξέταση Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας
Θέμα Β Κειμενικοί δείκτες (μέρος τρίτο)
λεξιλόγιο,στίξη, ρηματικά πρόσωπα, εκφραστικά μέσα, τρόπους σύνταξης, τεχνικές αφήγησης

Εκφραστικά μέσα

Γλώσσα
Ο διάλογος αναδεικνύει την ιδιόλεκτο των χαρακτήρων:

Συνεξέταση Γλώσσα Κείμενα Γ΄ Λυκείου Κειμενικοί Δείκτες Μέρος 2ο


Ενιαία Εξέταση Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας Θέμα Β Κειμενικοί δείκτες (μέρος δεύτερο)


Συνεξέταση Νεοελληνικής Γλώσσας Λογοτεχνίας
Θέμα Β Κειμενικοί δείκτες (μέρος δεύτερο)
λεξιλόγιο,στίξη, ρηματικά πρόσωπα,τρόπους σύνταξης,  εκφραστικά μέσα, τεχνικές αφήγησης

ΑΦΗΓΗΣΗ



Σε κάθε αφήγηση υπάρχουν:

Συνεξέταση Γλώσσα Κείμενα Γ΄ Λυκείου Κειμενικοί Δείκτες Μέρος 1ο


Ενιαία Εξέταση Νεοελληνικής Γλώσσας &Λογοτεχνίας Θέμα Β Κειμενικοί δείκτες (μέρος πρώτο)

Συνεξέταση Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας
Θέμα Β Κειμενικοί δείκτες (μέρος πρώτο)
λεξιλόγιο,στίξη,εκφραστικά μέσα, ρηματικά πρόσωπα,   τρόπους σύνταξης, τεχνικές αφήγησης


Γλώσσα

INDIA (BHARAT) - NEPAL 2024

Δημοκρατία της Ινδίας ινδικά: Bhārat Ganarājya ) είναι χώρα στη Νότια Ασία. Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία του Νεπάλ είναι μια μεσόγεια ασι...