
Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία του Νεπάλ είναι μια μεσόγεια ασιατική χώρα.
Ακολουθώντας το δρόμο των μπαχαρικών και του τσαγιού, εκείνο των παλιών Γενοβέζων και Βενετών, και όχι εκείνο του Κολόμβου, πάμε να γνωρίσουμε τους Ινδούς και όχι τους Ινδιάνους..

Δημοκρατία της Ινδίας ινδικά: Bhārat Ganarājya) είναι χώρα στη Νότια Ασία. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό μετά την Κίνα, με 1.404.910.000 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2024, και η έβδομη μεγαλύτερη σε έκταση με 3.287.263 τ.χλμ. Εκτείνεται ανάμεσα στα Ιμαλάια όρη και τον Ινδικό ωκεανό.
Η Ινδία, κατά τη διάρκεια της ιστορίας υπήρξε κοιτίδα και σταυροδρόμι πολλών σημαντικών πολιτισμών και θρησκειών. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα σταδιακά υποτάχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 1947 απέκτησε την ανεξαρτησία της μετά από γενικευμένο αγώνα αυτοδιάθεσης που χαρακτηρίστηκε από μη βίαιες αντιδράσεις. Σήμερα η Ινδία είναι από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες, παρόλο που η φτώχεια παραμένει έντονο κοινωνικό φαινόμενο.
Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία του Νεπάλ είναι μια μεσόγεια ασιατική χώρα, με έκταση 147.181 τ.χλμ. και πληθυσμό 29.164.578 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021. Πρωτεύουσά του είναι η Κατμαντού. Βρίσκεται κυρίως στα Ιμαλάια, αλλά περιλαμβάνει επίσης τμήματα της Ινδογαγγητικής Πεδιάδας.
Το όνομα «Νεπάλ» καταγράφεται για πρώτη φορά σε κείμενα από τη βεδική περίοδο της ινδικής υποηπείρου, όταν ιδρύθηκε ο Ινδουισμός. Στα μέσα της πρώτης χιλιετίας π.Χ., ο Σιντάρτα Γκαουτάμα Βούδας, ο ιδρυτής του Βουδισμού, γεννήθηκε στο Λουμπίνι στο νότιο Νεπάλ. Τμήματα του βόρειου Νεπάλ ήταν συνυφασμένα με τον πολιτισμό του Θιβέτ στον βορρά. Η κεντρική κοιλάδα του Κατμαντού είναι συνυφασμένη με τον πολιτισμό των ινδοαρίων λαών και ήταν η έδρα της συνομοσπονδίας του Νεβάρ, γνωστής ως Νεπάλ Μάνταλα. Στον κλάδο των Ιμαλαΐων του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού κυριαρχούσαν οι έμποροι της κοιλάδας Νεβάρ.
Ακολουθώντας το δρόμο των μπαχαρικών και του τσαγιού, εκείνο των παλιών Γενοβέζων και Βενετών, και όχι εκείνο του Κολόμβου, πάμε να γνωρίσουμε τους Ινδούς και όχι τους Ινδιάνους..

Ο Βόσπορος και η Κωνσταντινούπολη από ψηλά..απλά αλλάξαμε ήπειρο...το κυρίως ταξίδι ξεκινάει σε λίγο..


Μετά από 6.30 ώρες πτήση φτάσαμε στο New Delhi..+2.30 ώρες..άλλη μια πτήση για Varanasi, τη θρησκευτική πόλη των ινδουιστών..


Μια πρώτη εικόνα από την κοσμική ζωή στο Varanasi..κορνάρουν μανιωδώς χωρίς λόγο για τα πάντα, εκτός από τις αγελάδες..




Δεν υπάρχουν σήματα και περιορισμοί, υπάρχει όμως κόρνα εκκωφαντική..δεν υπάρχουν ευτυχώς και ατυχήματα αρκεί να συνηθίσεις, καθώς κινείσαι με τα ρίκσο, να έρχονται από παντού όλα τα άλλα οχήματα κατά πάνω σου..
Όταν η αγελάδα θέλει να πιει καφέ..γιατί και τα ζώα έχουν δικαιώματα...


Ο ινδουιστής, σύμφωνα με τα ιερά του βιβλία, τις Βέδες, πρέπει να εξαγνιστεί στα ιερά νερά του ποταμού Γάγγη. (Η πίστη κάνει θαύματα..καθαρίζει και τον ίδιο και τον ποταμό!). Αν μάλιστα αποτεφρωθεί εκεί γλιτώνει από το συνεχή κύκλο των μετανσαρκωσεων..Η ποσότητα των ξύλων δείχνει την οικονομική ευμάρεια του νεκρού .











Sarnath..εργαστήριο παρασκευής μεταξωτών...αρχαίος βουδιστικός ναός και stupa..εδώ δίδαξε για πρώτη φορά ο Βούδας..Το άγαλμα του είναι δώρο της Thailand..






Αφήσαμε πίσω μας το Varanasi..περάσαμε πάλι από το New Delhi transfer και σε 2 ώρες θα είμαστε στο Kathmandu Nepal..Νέα χώρα..νέες εμπειρίες..




Φτάσαμε αργά στο Kathmandu, όποτε δυστυχώς η πρώτη και μόνη επαφή σήμερα με την πόλη είναι μόνο με το ξενοδοχείο..


Το Nepal συνδυάζει αρμονικά το βουδισμό με τον ινδουισμό αλλά κυρίως την ευγένεια με το χαμόγελο.








Η κεντρική πλατεία του Kathmandu ονομάζεται Lalitpur που σημαίνει πόλη της ομορφιάς. Σε αυτή κυριαρχούν τα ξύλινα παγαδοσχημα παλάτια και ιερά καθώς και οι δρόμοι με τα μαγαζιά χειροτεχνιών..Συνδυάζει αρμονικά την ιστορία με τη ζωή και το χαμόγελο.





Βουδιστικός ναός Πασπατινατ στις όχθες του ποταμού Bagmati..Η είσοδος στο εσωτερικό του ναού επιτρέπεται μόνο στους ινδουιστές..το τελετουργικό της καύσης των νεκρών επιτρέπεται να το παρακολουθήσουν, σεβόμενοι φυσικά το χώρο και τη σιωπηλή θλίψη των συγγενών, και οι μη πιστοί.





Βουδιστική stupa Μπουντνατ. Εδώ φυλάσσονται τα λείψανα του Βούδα Κασιγιαπ, ενός από τους αρχαιότερους Βούδες. Αποτελεί σπουδαίο ιερό προσκύνημα κυρίως για τους θιβετιανός πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Μποουντα. Είναι μνημείο της UNESCO και αποτελεί ιδιαίτερο μνημείο πολιτιστικής, θρησκευτικής και αισθητικής αξίας.





Μεγάλη ποικιλία φαγητών αλλά τόσο spicy που στο τέλος, αν καταφέρω να τα φάω, θα γίνω σαν το δράκο των παραμυθιών....θα βγάζω φωτιές από το στόμα μου!


Το Nepal έχει έσοδα από τον τουρισμό και τους ορειβάτες...οι δρόμοι του είναι για κλάματα..άρα.. ευνόητο το τρίτο μέρος της εξίσωσης..



Nagarkot..γραφικό χωριό που σε κερδίζει η ηρεμία αλλά και η καταπληκτική θέα σε κάποιες από τις κορυφές των Ιμαλαΐων.




Changou Narayan...ινδουιστικός ναός




Bakthapur...μια από τις απομακρυσμένες περιοχές του Kathmandu που είναι πλούσια σε περίτεχνα διακοσμημένα κτίρια και μεσαιωνικά ιερά.






Πλατεία Darbar γεμάτη με ναούς και παραστάσεις θεοτήτων σε ξύλινες ή πέτρινες επιφάνειες..εκεί βρίσκεται και ο ναός Σουαγκαμπουνταν και το παλάτι..







Παίρνοντας το τοπικό Khukri Rum περιμένουμε την πτήση μας για την επιστροφή μας στην New Delhi..αφήνουμε πίσω μας το Nepal με τις καλύτερες εικόνες να μας συντροφεύουν.

Κάποιες από τις χιονισμένες κορυφές των Ιμαλαΐων ειδομενες από το αεροπλάνο..


"Πύλη της Ινδίας" το εντυπωσιακό δεν είναι η ίδια αλλά το συγκεντρωμένο πλήθος που καθημερινά την παρακολουθεί..


Vrindavan..εδώ σύμφωνα με τον μύθο πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Krishna παίζοντας τη φλογέρα του δίπλα σε κοπάδια αγελάδων και χορεύοντας με τις Βοσκοπούλες.




Όψεις...(απ)όψεις κατά τη διαδρομή μας από New Delhi προς Agra.










Taz Mahal το γνωστό μνημείο αγάπης και ματαιοδοξίας. Χτίστηκε από το σουλτάνο Σαχ Τζαχαν ως μαυσωλείο στη μνήμη της συζύγου του Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 στη γέννα του 13ου παιδιού τους.Διακρινεται για τις τέλειες αναλογίες του και για την κατασκευή του συγκεντρώθηκαν οι καλύτεροι τεχνίτες.


Κόκκινο φρούριο..χτισμένο κοντά στον ποταμό γιαμούνα.. τα πολλά παλάτια και οι κήποι συνθέτουν μια καστροπολιτεία..Εδώ πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Σαχ Τζαχαν φυλακισμένος από το γιο του.




Itmad ud Daulah : Στυλοβατης του κόσμου..ή αλλιώς το μικρό Taz Mahal..





INDIA (Bharat) ... πολύχρωμη και εντυπωσιακή η εμφάνιση των γυναικων της Ινδίας.












Fatehpur sikri..η καστροπολιτεία του Ακμπάρ φτιαγμένη το 1569 από κόκκινο ψαμμίτη.








Ambaneri..baori (ταμιευτήρας νερού) με 20 m βάθος και 3500 σκαλιά. Κατασκευάστηκε τον 9ο αι. και παρείχε νερό σε περιόδους ξηρασίας. Αποτελούσε ταυτόχρονα χώρο κοινωνικών συναθροίσεων και τελετουργικού καθαρμού πριν από την είσοδο των πιστών στο γειτονικό ναό.






Jaipur...βόλτα με ελέφαντες


Jaipur or pink city..το ροζ χρώμα συνδέεται με τη φιλοξενία και η πόλη πήρε το χρώμα αυτό το1853 κατά την υποδοχή του Βρετανού πρίγκιπα Alfred.







Amber...το φρούριο αποτελούσε ως το 1728 το διοικητήριο της επαρχίας Rajasthan






Κυριαρχεί το κενοτάφιο του Maharaja Sawai man Singh ii που παντρεύτηκε 5 συζύγους και είχε 18 ερωμένες αλλά δεν απέκτησε διάδοχο.. Υπάρχουν φυσικά και άλλα κενοτάφια βασιλέων και αξιωματούχων. (Τα σώματα τους κάηκαν..αλλά η ματαιοδοξία κυριαρχεί)




Jantar mantar.. αστεροσκοπείο που κατασκευάστηκε από τον maharaja Jai Singh ii το 1729.




City palace....παλάτι για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.. κυριαρχούν οι 4 εντυπωσιακές πόρτες..
Hawa Mahal..γνωστό και ως παλάτι των ανέμων..κατασκευαστηκε για να μπορούν να παρακολουθούν απαρατήρητες οι γυναίκες της βασιλικής οικογένειας τις παρελάσεις και την καθημερινή ζωή της πόλης.










Aarti.. ιεροτελεστία κατά τη διάρκεια της οποίας οι πιστοί τιμούν και προσκυνούν το θεό Krishna με συνοδεία θρησκευτικών ασμάτων




Lotus temple χτίστηκε το 1986 από μάρμαρο της Πεντέλης. Είναι ένα μέσο έκφρασης της πίστης Μπαχάι. Ο ναός είναι ανοιχτός σε όλους ανεξάρτητα από την πίστη ή κάποια άλλη διάκριση ή ιδιαιτερότητα.


Kutub meenar με την περίτεχνη αρχιτεκτονική του διακόσμηση από αμμολιθο.





Rajghat..το σημείο αποτέφρωσης του Μαχάτμα Γκάντι μετά τη δολοφονία του το 1948.


Ο τάφος του 2ου Μογγόλου αυτοκράτορα Χουμαγιούν, βασισμένος στα σχέδια του Taz Mahal.









Η πύλη της Ινδίας την ημέρα..πλήθος κόσμου την επισκέπτονται καθημερινά κάνοντας βόλτα στο πάρκο που την περιβάλλει.
Σχολικές εκδρομές ..των μικρών μαθητών της Ινδίας..




"οι ανέγγιχτοι".. η κατώτερη τάξη της Ινδίας.. γεννιούνται, επιβιώνουν, κάνουν παιδιά, πεθαίνουν και το όνομά τους δεν αναγράφεται σε κανένα επίσημο έγγραφο. Τρέφονται από τα σκουπίδια ή ζητιανεύοντας..κατοικούν συνήθως κάτω από γέφυρες. Θεωρούνται πως είναι κατάλληλοι να καθαρίζουν μόνο ιδιωτικές ή δημόσιες τουαλέτες ευελπιστώντας στα φιλοδωρήματα.












Ανασκόπηση..καθημερινοί εξονυχιστικοί έλεγχοι παντού τόσο στα αξιοθέατα όσο και στα ξενοδοχεία με περίεργες απαγορεύσεις, όπως τσιγάρα, καραμέλες κι ο,τι άλλο δε μπορείς να φανταστείς..Η ένοπλη παρουσία του στρατού και της αστυνομίας καθημερινά αισθητή . Αποτέλεσμα το αίσθημα του φόβου να είναι διάχυτο παντού. Τα ξενοδοχεία πολυτελέστατα μεν αλλά απόρθητα φρούρια χαμένα κάπου στο πουθενά... Πόλεις πολυπληθείς χωρίς αρχή και τέλος. Πλησιάζοντας λοιπόν προς το τέλος του ταξιδιού τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα..νιώθω σα να γνωρίσαμε ένα πολύ μικρό μέρος της Ινδίας αλλά πως δεν καταφέραμε να γνωρίσουμε ούτε στο ελάχιστο τους ινδούς, κι αυτό προσωπικά με λυπεί.





Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου