Τρίτη 25 Απριλίου 2023

EGYPT 2023 (CAIRO - ALEXANDRIA)

Το Κάιρο είναι η πρωτεύουσα της Αιγύπτου και η μεγαλύτερη πόλη του Αραβικού κόσμου και της Αφρικής. Η μητροπολιτική του περιοχή είναι η 16η μεγαλύτερη στον κόσμο. Βρίσκεται κοντά στο Δέλτα του Νείλου, και ιδρύθηκε το 969 μ.Χ.
Η Αλεξάνδρεια, αιγυπτιακά: اسكندرية‎ "eskenderayya", είναι η 2η μεγαλύτερη πόλη και το κυριότερο λιμάνι της Αιγύπτου. Βρίσκεται στα δυτικά του δέλτα του Νείλου, χτισμένη σε έναν μακρόστενο ισθμό μεταξύ της Μαρεώτιδος λίμνης και της Μεσογείου Θάλασσας. Ανήκει διοικητικά στο Κυβερνείο της Αλεξάνδρειας



Μια πρώτη γνωριμία με την πυκνοκατοικημένη και πολύβουη ( κορνάρω..έχω προτεραιότητα) πόλη του Καΐρου.
(αραβικά: القاهرة, al-Qāhira, Αλ-Καχίρα, κατά λέξη «Κατακτητής» ή «Νικητής», Κοπτικά: ⲕⲁϩⲓⲣⲏ). Βρίσκεται κοντά στο Δέλτα του Νείλου. Ονομάζεται «η πόλη των χιλίων μιναρέδων» λόγω της κυριαρχίας της ισλαμικής αρχιτεκτονικής, και αποτελεί για καιρό το κέντρο της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της περιοχής.









Ο Νείλος, ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός του κόσμου συνέβαλε στην ανάπτυξη της αρχαίας Αιγύπτου γι' αυτό και ο Ηρόδοτος αποκάλεσε την Αίγυπτο "δώρο του Νείλου".
Δείπνο εν πλω











Νεκρόπολη της Γκίζας
Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίσματα και είναι οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου. Η κατασκευή ανάγεται στο 2580 π.Χ. και βρίσκονται στη Νεκρόπολη της Γκίζας






Το κεφάλι της Σφίγγας
Η Σφίγγα είναι φανταστικό πλάσμα της ελληνικής μυθολογίας, στενά συνδεδεμένο με τον μύθο των Λαβδακιδών και συγκεκριμένα με εκείνον του Οιδίποδα.




Egyptian Papyrus Museum




Egyptian Museum, Cairo, Egypt.
Το Μουσείο Αιγυπτιακών αρχαιοτήτων του Καϊρου διαθέτει εκτεταμένη συλλογή τέχνεργων από την αρχαία Αίγυπτο, περίπου 120.000, από τα οποία εκτίθενται τα πλέον αντιπροσωπευτικά, ενώ τα υπόλοιπα φυλάσσονται σε αποθήκες. Το σημερινό κτήριο ανεγέρθηκε το 1901 από την ιταλική εταιρεία Garozzo-Zaffarani και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση μουσεία της Αφρικής.












Η αγορά Χαν Αλ Χαλίλι
βρίσκεται στην καρδιά του ισλαμικού Καϊρου, σε ένα κομμάτι της πόλης που προστατεύεται από την UNESCO.
Βρίσκεις τα πάντα..αρκεί να έχεις υπομονή και όρεξη για μεγάλο παζάρι...στην πολύ τραγουδισμένη αγορά του Αλ Χαλίλι.

Οι Φελούκες  είναι το σήμα κατατεθέν του Νείλου. Χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια ως ψαρόβαρκες, μέσο μεταφοράς εμπορευμάτων, μέσο συγκοινωνίας και μέσο μεταφοράς 12 ή περισσοτέρων τουριστών, για να θαυμάσουν σκηνές στον ποταμό, οι οποίες έμειναν αναλλοίωτες από τους βιβλικούς χρόνους.

Αλεξάνδρεια..Κατακόμβες του κουμ Ελ Σουκαφα .. Σπίτι του μεγάλου ποιητή Καβάφη.. Πατριαρχείο..και το κάστρο που αντικατέστησε τον ονομαστό φάρο της Αλεξάνδρειας.

Μπορεί να είναι εικόνα η Μεγάλη Σφίγγα της ΓκίζαςΜπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα και οδόςΔεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.Μπορεί να είναι εικόνα μνημείοΜπορεί να είναι εικόνα πλεούμενο, ορίζοντας και ουρανοξύστης






Cairo, Egypt مركز الحضارة والإبداع‎.
Cairo Egypt..σε μια πόλη όπου το φλας είναι περιττό, τα φώτα πολυτέλεια και τα φανάρια ανύπαρκτα..το τρίπτυχο της ασφαλούς οδήγησης είναι: δυνατή κόρνα, καλά φρένα και πολλή τύχη.


Cairo Egypt...Ctadel Saladin, national museum egyptian civilization, Ναός Αγίου Γεωργίου και Κάστρο Βαβυλωνίας.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΕΕ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΟΥ) ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΣ ΓΕΛ ΙΟΥΝΙΟΣ 2024

  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2024  ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΕΕ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΟΥ)